Musschenberg en omgeving Neer

Hoe weinig had je als kind nodig om je te amuseren. Zand, water, stenen, bomen en wat struiken waren voldoende om je een fantastische dag te bezorgen. Deze herinnering van nostalgie zal velen hebben in het gebied van de Musschenberg in Neer.
De musschenberg ligt aan de maas in Neer. Kenmerkend voor dit gebied tussen Kessel en Neer is de hoge zandrug die ruim 15 meter hoger ligt dan de maasbedding. Dit zorgt voor een uniek uitzicht over de maas en het achterliggende landschap.

Bijzonder indrukwekkend is de uitmonding van het “Afwateringskanaal” ofwel het “Neers Kanaal” in de Maas. Vanaf de waterval, aan de Napoleonsweg in Neer, is dit kanaal een ondiep kabbelend beekje met dikke maaskeien. In combinatie met een 15 meter hoge Musschenberg en het struikgewas is de uitmonding van het kanaal in de maas, een populaire bestemming voor ouders met kinderen om te ravotten.

Richting Kessel gaat de Musschenberg over in de Weerdbeemden. Hier is de zandrug van de maas begroeid met struiken. In combinatie met de Maas is dit een ideaal vogelgebied.
In het verleden is hier klei afgegraven voor een steenfabriek die er nog steeds ligt. Door dit kleinschalig afgraven is er een afwisselend moerassig gebied ontstaan met een boeiende flora en fauna. Het gebied wordt begraasd door Gallowayrunderen.

In zuidelijke richten kom je bij het maaspanorama met een indrukwekkend overzicht over de maas en het achterland. In het verleden lag hier het landbouwbelang met loshaven en hotel restaurant De Veerman. Beiden zijn verdwenen en vervangen door een appartementencomplex. Vanuit De Veerman werd  lange tijd een bootje geëxploiteerd voor het overzetten van fietsers en voetgangers. Nu vaart er in de zomer een fiets- en voetgangersveer, ligt er een jachthaven en is er een parkeerplaats voor campers.
Tot 2022 was dit de thuishaven voor een rondvaartboot over de maas. Deze boot vaart nu over de Moezel in Duitsland.
Neer is ook de plaats waar de beken uit het leudal samen in de maas komen. Langs de Neerbeek ligt een watermolen De Friedesse Molen.