Maasduinen Arcen

De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland. Zij zijn door de eeuwen heen ontstaan uit het samenspel van water, wind en de mens vanaf de tijd dat de Maas nog een zijrivier van de Rijn was. Als je stil bent hoor je de bomen fluisteren, kun je uilen horen roepen in de nacht en zie je dieren in en om de bomen spelen. Of waren het toch de zwervende smokkelaars, de dryaden tussen de bomen of de witte wieven boven de vennen.
Je kunt wandelen of fietsen over de maasterrassen, waarvan het oudste 400.000 jaar geleden gevormd is. Tijdens de laatste ijstijd zijn, toen de wind vrij spel kreeg, paraboolduinen en streepduinen op het laagterras gevormd. De zoektocht naar de bijzonder gevormde en kronkelige eiken, de klokjesgentiaan, bever, vleermuis, gladde slang, zandhagedis, hazelworm, buizerd of doortrekkende kraanvogels kan op een aantal plaatsen beginnen. Wij willen er een paar noemen.
Parkeerplaats uitkijktoren Straelens broek, Hanikerweg 73, 5943 NA Lomm. Noordelijk ligt het moerasgebied het Straelse Broek met het cultuurhistorisch dubbelfort Fossa Eugeniana, een grote verdedigingsschans, bestaande uit hoge aarden wallen en droge grachten waarlangs een kanaal van Napoleon nog zichtbaar is. Op de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht, met de stijlrand en kwelzones die het moeras voeden.