Mariënwaard

Mariënwaard is de naam van een 13 ha groot landgoed, in Mariënwaard, een buurtschap in Maastricht. In dit buurtschap liggen twee buitenplaatsen die beide behoren tot het landgoed Mariënwaard: La Grande Suisse (‘Mariënwaard’) en La Petite Suisse.
Het gebied wordt beheerd door Stichting Het Limburgs Landschap.
Door het gebied stroomt de Kanjel. Dit is een zijrivier van de Geul en de Maas met een lengte van ongeveer 4,5 km.
Landhuis ‘La Grande Suisse’ heette daarom in het verleden ‘De Kangel’. 
Dit natuurgebied bestaat uit een afwisseling van graslanden, bos en een zeer oude hoogstamboomgaard.
De graslanden zijn verrassend bloemrijk en zien in de bloeitijd paars van het knoopkruid.
In de jaren 1960 en 1970 werd industrieterrein Beatrixhaven aangelegd. Daardoor is veel van de rust en sfeer van het landgoed verloren gegaan. Als compensatie zijn er bomen aangeplant, is de Kanjelbeek zichtbaar gemaakt en zijn er wandelpaden en fietsroutes aangelegd.