Stammenderbos

Het Stammenderbos is een hellingbos tussen Spaubeek en Sweikhuizen dat deel uitmaakt van het natuurgebied het Geleenbeekdal. Het bos dankt zijn naam aan hoeve Stammenhof die zich op het plateau bevindt.
Aan de andere kant van Sweikhuizen ligt het Danikerbos op de Danikerberg.
Het gebied wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten.
Aan de voet van het hellingbos stroomt de Geleenbeek met bij buurtschap Oude Kerk en de Sint Jansmolen een Olie-watermolen.
In dit natuurgebied gebied ligt ook Kasteel Terborgh, ook wel Huis Schinnen genoemd, waarvan ook een replica in Madurodam staat.

Het gebied staat bekend om zijn steile boshellingen met beukenbossen, boomgaarden, drinkwaterpoeltjes, graslanden, heggen vol vogels en graften. Maar ook om het voorkomen van de grootste keversoort van Nederland: het vliegend hert, de zeldzame korenwolf en de ijsvogel. Veel bomen worden bewoond door de maretak, een halfparasiet.

Het is een gebied met prachtige weidse uitzichten.